‘Wilders heeft helemaal niets met Fortuyn’

Posted on November 10, 2006

1


eerdmans.jpgJoost Eerdmans (35) hoort bij de generatie nieuwe politici in de Tweede Kamer die alles anders willen.

Met een fortuynistisch tegengeluid probeert hij de vastgeroeste Haagse mores te veranderen. Na een eerste poging als LPF-Kamerlid is Eerdmans erop gebrand met EénNL te slagen: ´Wil je vechters in de kamer of moeten we weer vier jaar tegen stilstand aankijken?´

‘We zijn nu heel druk bezig met campagne voeren. Dat gaat uitstekend. We hebben een campagnebus die door het hele land toert, we plakken posters en we flyeren. Dat doe ik zelf ook, ja. Ik vind het heel erg leuk. We krijgen ook steeds meer hulp van vrijwilligers uit het hele land. We zijn wat dat betreft bezig een enorme inhaalslag te plegen als nieuwe partij. Je begint echt met een achterstand op de gevestigde partijen. We houden het bewust kleinschalig. Ook om niet in dezelfde fouten te vervallen als de LPF heeft gedaan.

Dankzij een aantal klaplopers en de ruzies binnen de partij is de LPF uiteindelijk achteruit gesukkeld en ten onder gegaan. Dat zien ze nu zelf ook wel in. Ze zijn niet voor niets onder een nieuwe naam verder gegaan. Ik heb lang nagedacht over mijn beslissing weg te gaan bij de LPF. Ik houd er niet van om weg te lopen maar het was op een gegeven moment echt tijd om afscheid te nemen. Ik heb het drie jaar lang geprobeerd. Elke zomer hadden we weer van die sessies op de hei en dan probeerde ik dingen te veranderen binnen de partij. Ik wilde mensen laten werken zoals ik. Maar je kunt niet iedereen maken zoals je zelf bent. Er zaten bij de LPF, op wat uitzonderingen na, te veel klaplopers die niets deden. Ze waren te veel met andere belangen bezig dan het belang van een goede club neerzetten. Wat dat betreft ben ik wel wat naief geweest. Ik vertrouwde op de mensen om mij heen. Ik dacht dat het goed zou gaan met mensen als Heinsbroek en Bomhof in de partij. Ik geloofde dat ze oprecht waren maar dat bleek niet zo te zijn. Toch heb ik er nog altijd geen spijt van. Ik heb daar zoveel kunnen doen. Samen met leuke mensen in mijn omgeving, heb ik acht of negen plannen gemaakt bij de LPF. Wat dat betreft heb ik meer kunnen doen dan wanneer ik bij het CDA de zoveelste bankzitter was geworden.

Hikmat Khan
Wat EénNL en Pastors mij kunnen bieden is vooral veel professionaliteit en een waar fortuynistisch gevoel. Dat miste ik bij de LPF. Kijk, Pastors heeft gevochten in Rotterdam en daar ongelofelijk veel bereikt. Ik heb gevochten in Den Haag. Vriend en vijand vinden dat een prestatie. Ik heb veel vertrouwen in EénNL. We zijn een kleine club, maar heel professioneel en ik ben erg trots op onze lijst. Daar hebben we maanden in geïnvesteerd. Samen met Pastors zat ik in het selectieteam en we hebben niets aan het toeval overgelaten. We hebben iedereen gescreend, alles bekeken, mensen geselecteerd op ware intenties. Ook wat de inhoud betreft zitten we op een lijn.

Op plaats drie van onze lijst staat Hikmat Khan, een liberale moslim. Ik ken hem al drie jaar en het is voor mij een droom dat hij bij ons op drie wil staan. Als hij geen moslim was geweest was hij er waarschijnlijk niet gekomen, nee. Maar dat vind ik geen probleem. We willen een brug slaan naar de liberale islam en dit is de enige manier om dat te doen. Als Pastors roept dat hij een hekel heeft aan de halal-hypotheek dan zegt iedereen: daar heb je die moslimhater weer. Als Hikmat het zegt dan kan hij mensen over de streep trekken. Dan is het van: he, het is een moslim die het zelf vindt. Dan verandert de zaak ineens.

De peilingen vallen mij ook tegen. Maar ik denk dat we ondanks de peilingen zeker wel op vijf tot tien, op termijn misschien zelfs vijftien zetels kunnen komen. Eenderde van de mensen die de stemwijzer doen komen bijvoorbeeld op een fortuynistisch geluid uit. Ook als kleine partij kun je potten breken. Kijk naar de SGP en de Christen Unie die met maar twee of drie zetels heel wat bereikt hebben. Zelfs een eenmansfractie kan zo zijn functie hebben. Ik zit nu samen met Van Schijndel in de Kamer. We vormen de tweemansfractie van EénNL. Je ziet toch dat we bepaalde dingen erdoor krijgen. Bijvoorbeeld dat dierenbeulen en terroristen zwaarder bestraft worden. Ik denk zelfs dat je als lid van een kleine fractie meer kunt bereiken dan wanneer je als gemiddelde CDA´er in de Kamer zit. Je hebt zoveel meer ruimte en vrijheid en je kunt andere partijen als het ware met je meetrekken.

We hebben met EénNL een oprecht verhaal. Dat moeten kiezers op den duur toch echt zelf gaan inzien. Ik houd er helemaal niet van om bepaalde doelgroepen aan te spreken. Dat ik tegen studenten ga roepen dat we het collegegeld gaan verlagen enzo. Ik probeer dierenbeulen aan te pakken, politieagenten beter te laten functioneren, TBS´ers minder gevaarlijk te maken. Dat zijn toch zaken die voor iedereen belangrijk zijn, lijkt me. Als mensen zich niet willen verdiepen en misschien stuk lopen op populistische uitspraken dan kan ik er ook niets aan doen. Ik verwacht toch wel een beetje zelfredzaamheid van de kiezer. Ze moeten maar gewoon de stemwijzer doen om te bepalen in welke hoek ze zitten, dan bekijken welke personen hen aanspreken en vervolgens de verkiezingsprogramma´s erbij pakken om hun keuze te bepalen. Iedereen moet zijn keuze oprecht maken. Ik heb de indruk dat mensen nog niet genoeg van ons weten. Dat komt natuurlijk omdat we nog zo nieuw zijn. Onze posters moeten overal komen te hangen en ik hoop dat mensen onze website weten te vinden. We proberen ook overal in te komen: bij Jensen en Paul de Leeuw. Dat lukt op zich aardig. We zitten wekelijks wel in een paar programma´s. We doen onze uiterste best om de standpunten uit te leggen en zelfs te verkopen. Ik hoop dat mensen het verhaal dan begrijpen. Maar het moet niet van een kant komen. Pim Fortuyn zei al dat het haver niet alleen naar het paard, maar het paard ook naar de haver moet komen als hij wil vreten. Wat dat betreft verwachten we ook wat van de kiezer.

Reservebak
Het is opvallend dat het verlangen naar drastische veranderingen, zoals in de tijd van Fortuyn, zo snel weer is weggevloeid. Nederland is wat dat betreft in feite een groot Harderwijk, niet erg vooruitstrevend. Ik kom daar vandaan dus dat mag ik graag zeggen. Toch denk ik niet dat de kans voorbij is. Klein rechts is momenteel nog altijd groter dan klein christelijk. Mensen zijn Fortuyn niet vergeten. Wat je ziet is dat Wouter Bos hem probeert na te doen. Mark Rutte probeert het via Rita Verdonk. Gelukkig lukt dat amper. Mensen trappen daar niet in, ze vinden het niet origineel. De tijden zijn wel anders dan vier jaar geleden. We hebben het over andere problemen en oplossingen. Maar het echt benoemen van de puinhopen dat mis ik nog, daar kunnen wij wat aan doen. Ik denk dat veel stemmers van Fortuyn nu bij de SP in de peilingen zitten. De SP is gewoon een soort reservebak van ontevreden mensen die wij ook kunnen aanspreken. Als ik met een gemiddelde taxichauffeur in de auto zit en we hebben het over de SP dan heb ik hem in een kwartiertje om. Inhoudelijk is het een drama. Zodra ze weten hoe de SP met TBS´ers en criminelen omgaat en alles willen resocialiseren gaan ze overstag. Het is gewoon onrealistisch, daar maak je het land niet veiliger mee. Heb je die beelden op het journaal gezien? Daar zit gewoon een zootje ex-werklozen en bijstandtrekkers bij elkaar op de grond. Dan denk ik, je wilt toch vechters in de kamer, toch niet weer vier jaar van stilstand?

Zoals ik al zei hebben mensen te weinig van EénNL gezien om er in grote getalen op af te komen. Waar ik al heel blij mee ben is dat ik vaak van mensen hoor dat ze er niet negatief tegenover staan. Ze geven het een kans. Dat was bij de LPF wel anders, vooral door alle ruzies. EéNL klinkt wat dat betreft beter. We zijn een soort reactionaire VVD. Alleen dan actiever en assertiever maar lang niet zo buitensporig als Wilders. Die heeft helemaal niets met Fortuyn. Kiezen voor Wilders is kiezen voor de zijlijn. Hij stelt de zaak veel te erg op scherp, blijft de hele islam maar opjagen. Veel mensen in de Tweede Kamer willen niet eens naar hem luisteren. Dan kun je je daar wel bij voegen maar dat werkt niet. Je moet de problemen eruit pikken en ermee aan de slag gaan. Ik wil dat we samenleven op een vreedzame, respectvolle manier. Niet dat homo´s en joden last hebben van agressie en weet ik wat allemaal nog meer. Nederland moet niet een soort brug bij Deventer worden waar je links de moslims hebt en rechts de autochtonen of niet-moslims.’

Advertisements