Voetbalfans van Wisla Krakow vervelen zich te pletter in Ahoy

Posted on December 22, 2006

2


Rondom de UEFA-cup wedstrijd van Feyenoord tegen Wisla Krakow staat Rotterdam op scherp. De politie en de club laten niets aan het toeval over. Om rellen in de stad te voorkomen worden Wisla-supporters in de uren voorafgaand aan de wedstrijd ondergebracht in Ahoy. Ondanks veel politie en bewaking blijkt Ahoy geen onneembare vesting.Feyenoord kan zich geen supportersproblemen meer veroorloven. De Fair Play-award zullen de Rotterdammers dit jaar niet winnen dankzij het wangedrag van sommige fans. Vorige week werd de club door de UEFA nog redelijk mild gestraft na misdragingen van Rotterdamse hooligans rond de wedstrijd tegen het Franse Nancy. Wangedrag rond de wedstrijd van vanavond zal de Europese voetbalbond zwaarder bestraffen.

Reputatie
De supporters van Wisla Krakow hebben hun reputatie ook niet mee. Ze staan bekend als een lastige groep relschoppers. In 1998 gooide een Wisla-hooligan een mes naar een speler van Parma. De club werd voor een jaar uitgesloten van alle internationale voetbaltournooien. Drie jaar geleden werden 41 Poolse Wisla-hooligans opgepakt in Nijmegen voor een wedstrijd tegen NEC. In een bus van hooligans werd toen een indrukwekkende collectie messen en bijlen gevonden. In maart van dit jaar stierf een supporter tijdens rellen rond het stadion van Wisla Krakow en nog recenter werd een speler van de tegenstander in elkaar geslagen tijdens de Poolse nationale competitie. Geen lieverdjes dus.

Op de parkeerplaats aan de achterkant van Ahoy is het nog rustig aan het begin van de middag. Alleen bussen uit Polen hebben toegang tot de parkeerplaats, alle andere bezoekers van het evenementencentrum worden door verkeersagenten naar de voorkant gedirigeerd. Achter hekken, afgedekt met zwart zeil, staan vijf Poolse bussen in de parkeervakken naast elkaar. De rest is nog onderweg. Wisla-supporters staan hun benen te strekken na een lange reis vanuit Krakow. Ze duiken diep weg in hun rood-witte voetbalsjaals, het miezert en het waait. Ze mogen Ahoy nog niet in.

‘Ik vind het goed dat ze ons hier onderbrengen,’ zegt Ralph, een Wisla-supporter uit London. Hij is op eigen vervoer naar Rotterdam gekomen en kiest er vrijwillig voor de middag in Ahoy door te brengen. ‘Het voorkomt een hoop problemen.’

Pendelbussen
Voor supporters die vanuit Polen reizen is het verblijf in Ahoy verplicht. Om toegang te krijgen tot de wedstrijd moeten ze een voucher kopen. Deze voucher kunnen ze later omruilen tegen een toegangskaart voor de wedstrijd. De hele middag moeten ze in Ahoy blijven. Rond zes uur rijden er pendelbussen naar de Kuip, het stadion van Feyenoord. ‘Ik heb pas twaalf vouchers aan die Polen verkocht,’ verzucht de kassier van middelbare leeftijd. ‘Maar straks, over anderhalf uur, dan komen er meer, dan wordt het nog spannend hier.’

‘Feyenoord tegen Wisla Krakow is een risicowedstrijd,’ legt Marjan den Hollander van het politiekorps Rotterdam-Rijnmond uit. ‘We verwachten 22 bussen uit Polen met ongeveer 2500 supporters. Vanaf de Nederlandse grens worden ze begeleid door de politie.’ Er reizen ook Poolse agenten mee, dat communiceert wat makkelijker.

Zowel de politie als Feyenoord spreken over een ‘evenement’ in Ahoy. Journalisten zijn er niet welkom, wij ook niet. De politie kan onze veiligheid niet garanderen. Over de aard van het evenement blijken de meningen verdeeld te zijn. ‘Er is eigenlijk niet zo veel te doen binnen,’ vertelt Jurgen Hoekstra, medewerker van Ahoy.

De portiers van de zij-ingang, die belast zijn met het fouilleren van Poolse supporters, reageren lacherig wanneer we ze vragen naar het evenement. Ze blijken een niet al te hoge dunk van journalisten te hebben. ‘Jullie hoopten zeker dat het gebouw in de fik stond, zodat je een mooi verhaaltje kon schrijven,’ lachen ze. Voor meer informatie verwijzen ze ons naar de persvoorlichter van Ahoy, ze mogen niets zeggen tegen de pers. Een man met bomberjack is zojuist binnen geweest en maakt een praatje met de bewakers. ‘Er is niets daarbinnen,’ analyseert hij het evenement.

Bij de hoofdingang van Ahoy is geen politie te bekennen. Een ongeïnteresseerde portier voert een privé-gesprek. De portier onderbreekt zijn telefoontje om te vragen wat we van plan zijn en als we zeggen op zoek te zijn naar een persvoorlichter wijst hij naar de kassa. De kassabediende geeft ons toestemming door te lopen. De portier die we vervolgens tegenkomen is ook aan het bellen en heeft weinig oog voor ons.

Met een roltrap belanden we op een bijeenkomst van pensioenmakelaar Metalektro, op de tweede verdieping. De bijeenkomst kijkt uit op een met zwart zeil afgezette ruimte en tot onze verbazing zien we daar Wisla-supporters aan felgekleurde tafeltjes zitten. Zou het zo makkelijk zijn om daar te komen? We nemen de lift een verdieping lager, lopen over een galerij, dalen een trap af en voor we het weten zitten we aan een al even fel gekleurd tafeltje naar slaapverwekkende skyradiomuziek te luisteren. Omringd door Wisla-supporters in een ruimte waar onze veiligheid niet gegarandeerd kan worden.

Frikadel en Unox-worst
De sfeer is alles behalve agressief, suf zelfs. Fans maken wat foto’s en er wordt weinig gepraat. De supporters ogen vermoeid, ze zijn om vijf uur vanochtend uit Krakow vertrokken. Sommige slapen, de meeste hangen onderuit in de stoeltjes. Er is een kraampje waar alcoholvrij bier en fris wordt verkocht en een standje met broodjes frikadel en Unox-worst. Het is prijzig, drie euro vijftig betalen de supporters voor een broodje worst. Ondanks de één op één fouillering op drugs en wapens waaraan de voetbalfans zijn onderworpen hangt er op het toilet een indringende wietgeur. Aan de wasbakken frissen Poolse fans zich op en poetsen hun tanden.

Plotseling lopen er tien, met wapenstokken bewapende politieagenten binnen. Ze stellen zich autoritair op, kijken wat rond en gaan aan de zijkant staan. Het komt provocerend over. De Wisla-fans schenken er weinig aandacht aan, ze lijken zich te beseffen dat het nog lang gaat duren voor de wedstrijd begint en zakken nog wat verder onderuit. Na een aantal minuten verdwijnen de agenten weer. Er is niets georganiseerd. Althans niets meer dan het afhuren van een ruimte en het aanzetten van een radio, het gaat te ver om dat een evenement te noemen.

Spotters
Terug op de parkeerplaats blijkt de mobiele eenheid (ME) geen pottenkijkers te dulden. Ze zijn druk bezig de laatste supporters Ahoy in te loodsen en bij de rest op te sluiten. ‘Jullie zouden wel spotters kunnen zijn voor Feyenoord-hooligans,’ krijgen we van een van de drie mannen te horen. Na legitimatie en een, zo lijkt het, grondige controle van onze blocnotes worden we weggestuurd met een verordening. ‘Als we jullie weer zien worden jullie gearresteerd,’ dreigt de mondigste ME’er. Vol verbazing vertrekken we. In onze aantekeningen beschrijven we gedetailleerd hoe we de ruimte met Wisla-fans binnen kwamen. Hoe kunnen ze daar overheen lezen?

‘s Avonds hangt er rond de Kuip een vrolijke voetbalsfeer. Feyenoord-supporters zingen, eten een vette hap en wildplassen als de politie niet oplet. De ingang naar het uitvak is afgezet met hekken en blauwe schermen. De Wisla-fans worden in de pendelbussen tot achter de hekken gebracht. Om zes uur zouden de pendelbussen bij Ahoy vertrekken. De laatste bus komt enkele minuten voor de aftrap bij het stadion aan.

Tot een botsing tussen fans van beide clubs komt het niet. De politie arresteert wel 21 relschoppers maar slechts drie daarvan zijn Pools. Het persbericht dat de volgende dag verschijnt klinkt opgelucht: de supportersscheiding en de opvang was een doorslaand succes. ‘Het is helemaal goed gelukt,’ vindt ook Den Hollander. Voor de beveiliging van Ahoy heeft zij niets dan lof: ‘Ze zijn daar absoluut op hun taak voorbereid.’

Advertisements