And then the fireman rushes in from the pouring rain, very strange

Posted on January 22, 2007

2


Zondagavond speelden The Beatles in Tivoli, Utrecht. Althans, zo voelde het een beetje. Eigenlijk speelden The Bootleg Beatles. Naar eigen zeggen ‘The most succesful Beatles tribute band ever’. En ik moet zeggen, ik heb die avond bijna mijn slipje naar het podium gegooid.


The Bootleg Beatles

Dat The Bootleg Beatles alle nummers van The Beatles foutloos kunnen spelen geloofde ik op voorhand al wel. Zeker gezien het feit dat ze sinds 1980 al bezig zijn met coveren en inmiddels de hele wereld overreizen om volle zalen beatlesfans blij te maken.

Wat me vooral verbaasde was dat die gasten ook echt als twee druppels water leken op de echte Ringo, George, Paul en John. Het hielp daarbij vast dat ik niet op de eerste rij zat, maar toch. Zat? Ja, inderdaad, helaas was het een zitconcert. Wat opmerkelijk was aangezien The Bootleg Beatles het publiek meerdere malen opriepen te gaan staan en zelfs te dansen. Precies waar Beatlesmuziek uitermate geschikt voor is. Toch waren de kuipstoeltjes niet geheel onbegrijpelijk aangezien het grootste gedeelte van het publiek al ruimschoots aan haar tweede jeugd was begonnen.

De setlist van deze na-apers is chronologisch opgebouwd. Met het verstrijken van de jaren verandert zelfs het uiterlijk van de muzikanten mee. Dus beginnen we in pak met beatleskapsel om alle brave nummers te spelen. Om vervolgens door te gaan met snorren, lang haar, en het warrige toespreken van het publiek tussen de nummers door om het psychedelische gevoel van Sgt.Pepper’s Lonely Heart Club Band nog wat extra kracht bij te zetten.

De liedjes en het voorkomen waren prachtig, vandaar dat ware Beatles-revival-gevoel. Gelukkig hadden The Bootleg Beatles ook goed begrepen dat je als coverband jezelf niet té serieus kunt nemen. En dus werden er grappen gemaakt. Die grappen hadden vooral betrekking op de tijdsreis die gemaakt werd. “Could you please not use your mobilephones, they haven’t been invented yet.” En bij de aankondiging van het laatste nummer: “After this we break up and Paul starts his own band. I hope he makes a lot of money out of it.” Uiteraard moet Yoko het ook ontgelden: “We locked her up backstage. You don’t want her up here singing.” De dikke man uit de blazerssectie met zijn strikje, Britse brandweerhelm en brandspuit waar hij op tikte tijdens Penny Lane (And then the fireman rushes in from the pouring rain, very strange.)kon ik ook erg waarderen.

Hoe Ringo zat te drummen, hoe Paul stijfjes danste en hakkelend zijn nummers aankondigde en hoe John zijn peace-tekens de lucht in hield, heel mooi. Jammer alleen dat Paul’s kapsel het hele optreden lang hetzelfde bleef en hij rechtshandig gitaar speelde. Paul McCartney speelde linkshandig (dank Rutger). Het valt ze te vergeven. Ik stel dan ook voor dat The Bootleg Beatles na hun tour een vaste plek krijgen in Madame Tussaud en daar elke bezoeker een essentieel stukje muziekgeschiedenis opdringen.

The Bootleg Beatles: Get Back

En als we het dan toch over The Beatles hebben dan moet ik ook nog kwijt dat Love, de onlangs verschenen herproductie van Beatlesnummers geproduceerd door Sir George Martin en zijn zoon Giles Martin, mijn mooste kerstkado was dit jaar.

check de site van The Bootleg Beatles

Advertisements