De uitspraak die Guus in het hart raakte

Posted on March 1, 2007

3


Door Luc van Kemenade

DEN BOSCH – Het plein voor het Paleis van Justitie is nog leeg op dinsdagochtend in Den Bosch. Een cameraman positioneert een statief en bevestigt zijn camera. De weg naar de ingang van de rechtbank moet in beeld gebracht worden. Vandaag wordt uitspraak gedaan in de belastingzaak rondom Guus Hiddink. De cameraman stelt de lens scherp maar de hoofdrolspeler zelf komt niet in beeld.

Het vonnis wordt voltrokken aan de Leeghwaterlaan in Den Bosch. Grote afwezige is de verdachte zelf. Guus Hiddink is wel in Nederland maar besloot de zitting niet bij te wonen. Tot grote teleurstelling van de tientallen journalisten uit binnen- en buitenland die in de loop van de ochtend de eenzame cameraman gezelschap komen houden en het plein alsnog vullen.

Sinds het najaar van 2005 wordt Guus Hiddink ervan verdacht de Nederlandse Belastingdienst te hebben opgelicht voor een bedrag van 1,4 miljoen euro. Volgens het Openbaar Ministerie woonde Hiddink in 2002 en 2003 niet in het Belgische plaatsje Achel, maar in Nederland. Dat de zestigjarige bondscoach van Rusland op zijn belastingformulier toch België als woonplaats invulde, wordt hem zwaar aangerekend. De eis tegen Hiddink is tien maanden cel.

Vandaag in zaal A zal uitspraak worden gedaan in de zaak. Journalisten verzamelen zich onder de twee houten toegangsdeuren van de raadszaal. Wanneer het lampje boven de deur van rood naar groen springt stormt de pers naar binnen. Ook de publieke tribune stroomt vol. De vrouwelijke bode heeft moeite met orde houden. “De camera’s moeten lager”, dirigeert ze. “Telefoons uit en willen jullie zo dadelijk alsjeblieft opstaan als de rechter binnenkomt?”, vraagt ze lichtelijk geïrriteerd. `

Wanneer de rechter de zaal binnenstapt staat iedereen op. De rechter belooft het publiek kort te zijn en in duidelijke taal te spreken. Hij oogt ongemakkelijk achter de vele microfoons voor zijn neus en de zoemende camera’s in zijn gezicht.

Het vonnis is veel lichter dan de eis. De rechter spreekt Hiddink vrij van fraude over het jaar 2002. Over 2003 wordt hij echter wel schuldig bevonden. Probleem is dat volgens de rechtbank niet vastgesteld kan worden voor welk bedrag de trainer de belasting heeft ontdoken. In plaats van tien maanden cel krijgt hij daarom zes maanden voorwaardelijk en een boete van 45.000 euro.

Na het vonnis is de rechter bereid vragen te beantwoorden. “So Hiddink doesn’t have to go to jail?”, vraagt een Russische journaliste ongelovig. Zo gauw ze bevestiging heeft gekregen negeert ze de rest van het antwoord van de rechter. Russische woorden gericht aan het thuisfront galmen door zaal A. De bode wijst naar de uitgang. “Eruit!”, snauwt ze.

Op de gang buiten de rechtzaal dringt een grote groep journalisten zich op aan Hiddink’s advocaat Leliveld. Namens Hiddink reageert hij teleurgesteld, ondanks het relatief lichte vonnis: “Hij is door deze zaak in zijn hart geraakt”, zegt hij terwijl hij terugdeinst. De bode komt paniekerig aangesneld om hem te hulp te schieten.

Advertisements