‘Vuur en vlammen voor elke stad’

Posted on March 9, 2007

5


Nederlandse jongeren tonen zich solidair met Deense relschoppers

Door Luc van Kemenade

GRONINGEN – Deense activisten kregen veel steun uit het buitenland in hun strijd met de politie om het ‘Ungdomshus’ in Kopenhagen. Het laat Nederlandse jongeren ook niet onberoerd. Links en rechts duiken plannen op om zich met fakkeloptochten solidair te verklaren met de Deense jongeren.

“Omdat we de opstand in Kopenhagen steunen”, zegt Lotte Zwart. Als Vrienden van Ungdomshuset organiseert zij met enkele sympathisanten een fakkeloptocht in Amsterdam. Om 20.00u vanavond verzamelen ze zich op het Spui. “Het wordt geen deprimerend gebeuren. We hebben muziek bij ons en houden een praatje” vertelt Zwart. “Wat in Kopenhagen is gebeurd staat niet op zichzelf. In Europa hebben activisten steeds vaker te maken met een repressieve staat.”

De flyer van de optocht draagt de titel ‘Vuur en vlammen voor elke stad’. Eronder is een brandende politiebus te zien. “Daarmee willen we zeggen dat we er genoeg van hebben. De optocht zelf wordt niet agressief.” Zwart zegt op zestig man uit Amsterdam te rekenen. Ook van buiten de hoofdstad verwacht ze steun.

In Kopenhagen zijn de gemoederen bedaard. Vorige week was de Deense hoofdstad een slagveld. Allemaal om het Ungdomshus, een politiek-cultureel centrum dat vorige week donderdag door de politie ontruimd werd. 643 arrestaties en de grootste rel in Denemarken sinds vijftien jaar waren het resultaat. Het jeugdhuis werd dinsdag gesloopt om te voorkomen dat het opnieuw gekraakt zou worden. Voor de jongeren is een instituut verdwenen.

Ton Boon, persvoorlichter van de gemeente Amsterdam, reageert verbaasd wanneer hij hoort van de fakkeloptocht: “Daar weten wij niets van, terwijl het wettelijk verplicht is demonstraties in de binnenstad aan te melden.”

Bij de politie Amsterdam-Amstel zijn ze via Indymedia.nl, een ofhankelijke nieuwswebsite, wél op de hoogte van de aanstaande demonstratie. “We gaan kijken of we morgen moeten ingrijpen. Als de tocht niet wordt aangemeld, is dat illegaal volgens de wet op openbare manifestaties. Wat we eraan doen hangt af van de burgemeester. Die bepaalt of de fakkeltocht ongewenst is.”

“Dan moeten ze hun interne post beter bekijken”, lacht Zwart. “De gemeente heeft een officiële aanmelding gehad en dat is voldoende. We hebben aan onze plicht voldaan.”

Boon verwacht vandaag geen rellen zoals in de straten van de Deense hoofdstad te zien waren. “De verhouding tussen krakers en de gemeente Amsterdam is stukken beter dan die in Denemarken”, zet hij zijn verwachting kracht bij. Om vervolgens hardop te twijfelen: “Al loopt het met dit soort privé-initiatieven vaker mis.”

Advertisements