De Kapot Gekookte Hollandsche Groenten?

Posted on May 1, 2007

1


Een tijd geleden (in januari) vroeg D66-kamerlid Boris van der Ham (hier links) zich af welke naam ons nieuwe kabinet moet krijgen. Kok I en II waren natuurlijk Paars maar de laatste kabinetten en de huidige regering zijn wat naam betreft net zo saai als haar boegbeeld: Balkie I t/m IV. Met het einde van de ‘honderd dagen onder de mensen’ in zicht wordt het tijd voor een goede naam! Ik hanteer inmiddels structureel Grijs I (dankjewel Joost Eerdmans).

Wat zijn de andere opties? Boris had het op zijn blog over Kuyper II. Voor de historisch iets minder onderlegde medemens: Abraham Kuyper (hier rechtsonder) was tussen 1901 en 1905 ministerpresident van de Anti-Revolutionaire Partij (ARP), een van de voorlopers van het CDA. Abraham was streng gereformeerd en ook oprichter van de Vrije Universiteit. Zowel Bos als Rouvoet hebben daar gestudeerd en Balkie heeft er les gegeven. “Zoveel gereformeerden van de Kuyper-school moet wel leiden tot het kabinet Kuyper II”, aldus Boris.

Maar ik vind Kuyper II een beetje Balkenende IV, uh, ik bedoel saai. VU-coalitie doet het ook niet voor me, De Rode Dominee komt al meer in de richting. Boris kwam uiteindelijk nog met “De Pepermunt-coalitie (Een gereformeerd snoepje; ogenschijnlijk verfrissend en eerlijk, maar feitelijk vol met suiker en zoetstoffen. Uiteindelijk krijg je er een bedorven mond van.)” Kijk, now we’re talking!

Misschien is het Dag Kaasboertje-collectief ook wel wat, of de Katoenen Slip-brigade? Kapot Gekookte Hollandsche Groenten I of Alleen Suiker In De Yoghurt Met Je Verjaardag-coalitie zijn misschien weer wat te ver gezocht.

Voorlopig dekt Grijs I voor mij nog altijd het best de lading. Suggesties zijn natuurlijk altijd welkom.

Advertisements