Stokslagen en handkusjes

Posted on June 24, 2008

2


Aan politie geen gebrek in het Addis Abeba Stadion deze zondagmiddag. Aan sfeer ook niet. In de hete zon, die het regenseizoen voor even doet vergeten, zwaaien politieagenten met hun knuppels en supporters met hun vlaggen als Ethiopië weer een goal scoort.

Er valt genoeg te vieren: ondanks de vele verprutste kansen rollen de Walya Antelopes de eilandbewoners van Mauritius met 6-1 op. ‘Awooo, awooo,’ klinkt het strijdlied van de tribunes.

Kansloze missie
De Ethiopische superster en topscorer Fikru Tefera, van het Zuid- Afrikaanse Supersport United, scoort twee keer. Jammer genoeg is kwalificatie voor het WK 2010 in Zuid- Afrika voor beide voetbaldwergen een kansloze missie: Ethiopië staat derde, en Mauritius staat puntloos onderaan in een poule met Marokko en Rwanda.

De fanatieke Ethiopische aanhang danst en zingt er niet minder om. De hele wedstrijd klinkt geroffel van het stampen op de betonnen tribune. De vlaggen die rondzwaaien zorgen voor schaduw en verkoeling van korte duur.

Het eindsignaal van de scheidsrechter werkt als een startschot voor honderden uitzinnige supporters. Terwijl hun nationale helden aan een ereronde beginnen bedwingen ze de dranghekken en rennen het veld op. De voetballers bedenken zich niet en haastten zich richting kleedkamer, maar niet snel genoeg.

Circus van supporters
Op het veld verschijnen elf kleine hoopjes die na kort geworstel bijna naakte spelers achterlaten. Een jongen klemt zijn trofee, het shirt van verdediger Samson Mulugeta, tegen zijn borst en vlucht alsof zijn leven er vanaf hangt.

De politieagenten, veelal jochies van achttien, weten niet wat hen overkomt. Zojuist leunden ze nog rustig achterover tegen een hek of reclamebord, nu wordt ineens van hen verwacht achter dat circus van feestvierende supporters aan te rennen.

Een man op plastic slippers doet de radslag en een groep vrienden maakt gezamenlijk een buikschuiver. Ook de zestien meter blijft in deze derde helft een plek van actie. Een puber lanceert zichzelf head first het net van het doel in, en blijft een paar seconde bewegingloos liggen. Tot hij de schoen van een agent in zijn zij krijgt geplant. Met grote stappen beent hij weg.

Handkusjes
Zwaaiend met hun knuppels zetten de jongens van de politie de achtervolging op baldadige supporters in. Met stokslagen en trappen weten ze de mannen binnen vijf minuten terug het hek over te jagen.

De kleerscheuren en blauwe plekken lijken hen niet te deren. Terwijl de agenten uithijgen van de achtervolging, wordt weer een lied ingezet. De agenten lachen, ze weten hoe laat het is. De supporters lachen terug. Over en weer worden handkusjes uitgedeeld. Kat en muis zwaaien vrolijk naar elkaar, en trekken zingend de straat op.

Advertisements