Natte benen

Posted on September 1, 2009

1


Pas op! Er heerst een typisch Afrikaanse ziekte met een beeldende naam in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba: Acute Waterige Diarree (AWD).

Daarbij moet je je voorstellen dat… Nee, ik doe het niet. Het is volstrekt overbodig deze nattebenenziekte, als je de pot niet haalt althans, verder te illustreren. Het is precies wat je je erbij voorstelt. Je voelt je leeg en uitgewrongen en je mond is zo droog dat het lijkt alsof je fluffy bunny met lange vingers hebt gespeeld.

Kuurtje
Wat te doen? Nou, hop, naar het ziekenhuis om een potje vol te spetteren! De dokter schrijft je een kuurtje voor en binnen een paar dagen ben je weer het mannetje.

Niets levensbedreigends aan, zou je zeggen. Maar dan moet je wel een doktersbezoek en medicijnen kunnen betalen. Een groot deel van de inwoners van Addis kan dat niet en loopt het risico te sterven aan natte benen. Dat is volgens de overbelaste ziekenhuizen in Addis het afgelopen jaar pas twee keer gebeurd, zo meldt Capital. Het aantal besmettingen is volgens de de Ethiopische zakenkrant in twee weken tijd flink toegenomen.

Het probleem is het vieze (kraan)water, dat door een groot deel van de paupers van Addis ongekookt wordt gedronken. En als ze het niet drinken dan wassen ze zich wel in een van de schuimende stinkende riviertjes die door de stad lopen.

Schuld
Gelukkig is er een schuldige aan te wijzen. Het stadsbestuur van Addis wist een half jaar geleden al dat er moest worden ingegrepen. Het in belabberde staat verkerende riool moest worden verlegd, omdat het vlak langs een van de belangrijkste waterzuiveringsinstallaties van de miljoenenstad loopt.

Een ander probleem is de slechte verwerking van alle soorten vuilnis. Van de duizenden kubieke meters rotzooi per dag, wordt ongeveer tien procent op de juiste manier vernietigd. De overige negentig procent slingert overal en nergens rond.

Advertisements