Onderbuik Addis: ‘Werk niet mee met NGO’s!’

Posted on September 10, 2009

3


Voor de opnames van de nu al legendarische documentaire One Size Fits All werd gisteren een groepje schoenenpoetsers gevolgd.

De jochies – in leeftijd variërend van tien tot in de twintig – komen vaak uit arme dorpen en runnen gezamenlijk hun shoe shine-bedrijfje. De oudste poetser is de baas.

Schoenenpoetserslatijn
De goedlachse jongens sparen hun bij elkaar gepoetste geld op en keren af en toe terug naar hun geboortedorp, waar ze hun familie overladen met cadeau’s, nieuwe kleren en schoenenpoetserslatijn over het moderne leven in de hoofdstad.

One Size Fits All wordt opgenomen zonder lachband, maar met publiek. Opnames op straat trekken altijd veel bekijks. Een groep van tientallen nieuwsgierige Ethiopiërs om je heen tijdens het fotograferen of filmen is niet uitzonderlijk. Op de hoek bij café Elephant Walk was dat gisteren niet anders.

Veelzeggend waren deze keer de adviezen die de geportretteerde schoenenpoetsers kregen vanuit het publiek: ‘Werk niet mee! Het is vast een zielig filmpje voor een NGO.’ Zo is het dus gesteld met het imago van hulporganisaties in hulptarget Ethiopië.

Grote SUV’s
Ik heb Ethiopiërs zich vaker laatdunkend horen uitlaten over het werk van de hulpindustriëlen. Er is best begrip voor de grote SUV’s met antennes, mooie huizen en dito salarissen, maar (vertolkte mijn oude huisbaas Yohanes een bekend geluid): ‘Arme mensen merken niet veel van hun werk’ en ‘al het geld komt bij de overheid terecht’.

Meer waardering is er wat dat betreft voor de bouwlustige Chinezen, die vaak bespot worden om hun horkerige gedrag en stijve voorkomen, maar geroemd om hun werklust en efficiëntie.

Het door Chinezen gebouwde hectische verkeersplein Millennium Square, wordt dan wel (niet onterecht) Confusion Square genoemd, maar stond er wel in een jaar. Vergelijkbare waardering is er voor andere (buitenlandse) investeringen met concreet resultaat.

Holland Car
Ik had niet gedacht ooit nog eens de woorden ‘goede zaak’ en ‘onze regering’ tijdens dit kabinet te gebruiken, maar: goede zaak dat onze regering – die wereldwijd als gulle hulpgever bekend staat – geen budgetsteun geeft aan de Ethiopische regering, maar het stimuleren van handelsbetrekkingen tussen Nederlandse en Ethiopische bedrijven tot speerpunt heeft gemaakt.

Een mooi voorbeeld daarvan is Holland Car (Meer weten? Koop Elsevier van 3 oktober), dat met behulp van Nederlands geld (60% PSOM-subsidie, 40% investering Trento Engineering uit Sittard) de eerste Ethiopische autofabriek heeft neergezet in Modjo.

Mijn huidige huisbaas rijdt een van de eerste Abay’s die uit de Holland Car-fabriek kwam rollen. En hij is niet de enige in Addis. Dit soort projecten zorgt voor werkgelegenheid, stimuleert de economie en geniet wel vertrouwen.

Advertisements