Beeld van Afrikanen zijn zielig moet KAPOT

Posted on November 14, 2009

2


kuifjeInternationale Samenwerking (IS) besteedt deze maand aandacht aan ‘het beeld van Afrika’. Sinds de strip Kuifje in Afrika – uit 1931, voordat racisme iets slechts was – heeft het donkere continent het imago van ‘rieten rokjes en kookpotten’, zo stelt het maandblad.

Zelfs tegenwoordig is dat beeld nog springlevend. Kijk maar naar televisieprogramma’s als Groeten uit de Rimboe en Marc-Marie in ’t Wild, waarin Afrika wordt neergezet als dat angstaanjagende, maar fascinerende continent met haar dommige, onwetende kinderen, die leven volgens primitieve wetten.

Wonen jullie in bomen?
Uit Ethiopië herken ik de frustratie over deze ‘Afrikanen zijn zielig’-houding. Het is ongelooflijk dat hoogopgeleide Ethiopiërs, die naar het buitenland (lees: Westen) gaan voor studie of werk, worden geconfronteerd met vragen als: ‘leven jullie in bomen of in grotten?’. Wat natuurlijk niet helpt, is dat het Ethiopische ministerie van Cultuur en Toerisme reclame maakt met dit soort beelden.

Tijd om onze documentaire One Size Fits All erbij te halen. Want die is precies gemaakt uit frustratie over deze misvattingen (en natuurlijk vanwege onze liefde voor Mama Ethiopia).

One Size Fits All laat een reeks portretten zien van de inwoners van de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba en hun schoenen. Elk paar vertelt een uniek en persoonlijk verhaal over de drager en op die manier laten we zien dat het dagelijks leven in Addis niet uitsluitend wordt bepaald door de Grote Problemen (zoals HIV/AIDS, oorlog, corruptie, honger en armoede) maar door individuele keuzes.

Niet zielig
Het hongerimago (thanks LiveAid) van Ethiopië moet KAPOT. Want Ethiopiërs zijn niet zielig. Elk individu maakt zijn eigen (al dan niet verstandige) keuzes, lost zijn eigen problemen op, grijpt zijn eigen kansen en creëert zijn eigen succes. Godverdomme.

Ennuh, ook al is Kuifje in Afrika racistisch Je mag er best om lachen, hoor. Kom op. Het was 1931! Ter afsluiting een mooi couplet uit het chanson Dr. Livingstone van Pater Moeskroen:

Door de diep donk’re jungle
Trekt de geur van goede soep
Het is Dr. Livingstone
Want ik ruik duidelijk zijn verbrande hoed
En eigenlijk had ’t met elke witman
In Afrika zo moeten gaan
Lekker koken, bakken of braden
Met als toetje een banaan

One Size Fits All komt uit in februari 2010. Om toch alvast van de prachtige beelden te genieten: check de stills.

Advertisements