‘Nederland houdt arme landen arm’

Posted on April 5, 2010

0


“Nederland staat bekend als een belastingparadijs,” zegt Tweede Kamerlid Kees Vendrik (GroenLinks). Op zijn verzoek, hij diende een motie in, wordt onderzocht op welke schaal multinationale ondernemingen het Nederlandse fiscale stelsel gebruiken om belasting te ontduiken of ontwijken.

Dat wordt tijd ook, zegt Vendrik, die bezig is aan zijn laatste maanden in het parlement. “Ze laten daar geen cent achter. Ik wil nu wel eens weten wat er achter die sluier van geheimhouding schuilgaat. Ze zouden zich moeten schamen. Bedrijven horen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen.”

De OESO schat dat arme landen 200 tot 300 miljard euro per jaar mislopen. Dat is vele malen meer dan aan hulp wordt uitgegeven. Vendrik: “Wij betalen niet aan ontwikkelingslanden, maar zij aan ons. De geldstroom loopt van Zuid naar Noord. We zijn zo medeverantwoordelijk voor het arm houden van de arme landen.”

Multinationals werken graag in Afrika. De grondstoffen zijn rijkelijk aanwezig en goedkoop. Voor arbeidskracht geldt hetzelfde. En dan zijn er nog de fiscale voordelen voor de investeerders. Maar voor belastingen zoeken multinationals hun heil dus elders.

Vendrik juicht toe dat er vanwege de mondiale economische recessie in toenemende mate aandacht uitgaat naar transparantie van geldstromen. “Nu moeten we doorpakken,” zegt hij. “Het is duidelijk dat Europese landen meewerken aan het wegsluizen van de winst van multinationals en Nederland speelt daarin een hoofdrol. Ik wil precies weten hoe dat zit.”

Dit artikel verscheen in IS nummer 3 / april 2010 – Thema belastingen in Afrika

Advertisements