Verkiezingen in Ethiopië

Posted on May 4, 2010

6


Mijn tas is gepakt. Morgen vlieg ik naar Ethiopië om verslag te doen van de verkiezingen en vervolgens reizen te maken naar het hoge noorden en het verre oosten. Mijn stukken verschijnen onder meer in Trouw, Elsevier en op de website van de Wereldomroep. Hou het in de gaten!

Of het spannende verkiezingen worden? Nou, de verwachting is dat premier Meles Zenawi (pdf) – die intussen langer aan de macht is dan de dictator die hij in 1991 heeft verjaagd – de stemronde relatief eenvoudig zal winnen.

Volgens sommige oppositiepartijen zijn de verkiezingen een aanfluiting. Ze zeggen dat hun partijgenoten worden geďntimideerd en dat kiezers in de rurale gebieden worden ‘gestimuleerd’ (cadeautjes?) op de regeringspartij EPRDF te stemmen.

De EPRDF ontkent die aantijgingen en doet ze af als leugens om de ‘vrije en eerlijke’ verkiezingen in diskrediet te brengen.

Premier Meles heeft overeenstemming bereikt met drie partijen over een gedragscode (code of conduct) die geldt voor, tijdens en na de verkiezingen. De code is vastgespijkerd in de grondwet en bedoeld om ‘illegale manieren tot verandering van regering’ te voorkomen.

Medrek, de belangrijkste coalitie van oppositiepartijen, piekert er niet over de code te ondertekenen omdat die is opgesteld door de ‘partijdige’ kiescommissie.

De autoriteiten hebben al gewaarschuwd dat schending van de gedragscode mogelijk leidt tot veroordeling na de verkiezingen.

In 2005 ging het flink mis. Na onenigheid over de verkiezingsuitslag vielen bijna 200 doden bij confrontaties tussen oproerpolitie en demonstranten. Nadien zijn verschillende oppositieleiders en journalisten opgepakt en vastgezet.

Voor de deelnemende partijen klik je hier! (hele vette logo’s).

Advertisements