Posted on July 5, 2010

0


“Wat is de overeenkomst tussen de oppositie in Ethiopië en een sportauto? Beiden hebben slechts twee zetels…”

Het is een grap die rondging kort na de verkiezingen in Ethiopië, nu ruim een maand geleden. Regeringspartij EPRDF onder leiding van premier Meles Zenawi behaalde een ongekende overwinning: meer dan 99 procent van de stemmen.

In de dagen voor de stembusgang heeft Dagblad Trouw met drie reportages uitgebreid aandacht besteed aan de verkiezingen. Voor wie het gemist heeft en/of nog eens terug wil lezen, de drie reportages:

20 mei 2010, Geen Kogels maar waterkanonnen en traangas (pdf)

„We zullen winnen”, schreeuwt een doorgedraaide zwerver in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba, terwijl hij op drie agenten met automatische wapens afloopt. Hij duwt zijn handpalm met vingers wijd gespreid – het teken van oppositiecoalitie Medrek – bijna in het gezicht van de agenten. Ze kijken elkaar verbaasd aan en barsten in lachen uit. „Veel succes”, zegt een van hen, en klopt de man op zijn schouder.

Meer nog dan normaal is de Ethiopische politie zichtbaar aanwezig in Addis Abeba. Het is verkiezingstijd, zondag is het zover, en dat vraagt om extra maatregelen. Door het hele land zijn daardoor meer ordebewaarders op straat. Tot verbazing van veel inwoners van Addis Abeba zijn de afgelopen weken ook bewakingscamera’s opgehangen op verschillende kruispunten en pleinen van de hoofdstad. Dat heeft volgens de autoriteiten niets met de verkiezingen te maken. „Dat gelooft niemand”, zegt Addis Mengistu. De dertigjarige winkelier…

21 mei 2010, Zwaarbewapende agenten voor de bieb (pdf)

„We zijn bang”, zegt Solomon, student in Ethiopië. Zondag zijn er verkiezingen, maar dit keer gaan studenten niet voorop in de stembusstrijd.

Zij aan zij sjokken vier agenten door de imposante tuin van de universiteitscampus in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba. Het zijn jonge mannen uit Gambela, een regio in het westen van Ethiopië. Met hun wapenstok in de riem gestoken lopen ze tussen de studenten door. Die gedragen zich alsof het een doodnormale dag betreft: ze gaan van college naar college, drinken koffie in de loods die doorgaat voor studentencafé of nemen hun lesstof door in de universiteitsbibliotheek…

22 mei 2010, Ethiopië maakt zich op voor ‘vrije’ verkiezingen (pdf)

„Ik houd van mijn regering’’, roept een meisje, terwijl ze met een EPRDF-vlag zwaait. Ze loopt mee in een grote stoet die richting het nationale stadion in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba trekt. De demonstranten gaan gehuld in de gratis uitgedeelde shirts en petjes met partijlogo – een levensechte bij. Dit is de laatste kans hun voorkeur te uiten. Volgens de Ethiopische wet mag er 48 uur voor stembusgang, die morgen is, geen campagne meer worden gevoerd.

Het is de vierde keer in zijn geschiedenis dat Ethiopië een nieuw parlement kiest. De aanhangers van de regeringspartij, het Ethiopisch Revolutionair Democratisch Volksfront (EPRDF), zijn zelfverzekerd. Ze rekenen op een ’ruime overwinning’. De partij van premier Meles Zenawi, die sinds 1991 aan de macht is, verwacht te worden beloond voor jarenlang ’succesvol beleid’. De partij laat zich voorstaan op economische groei in de steden en een bloeiende landbouw in de rest…

Een abonnement nemen op Trouw doe je hier

Advertisements