Piratenliefjes, omdat macht en misdaad erotiseert

Posted on August 13, 2010

0Op Facebook fanpagina’s dwepen Somalische meisjes bij de gedachte aan het leven van een piraat. “I totally love them,” is de bijdrage van “Bint Africa” aan een forumdiscussie op Fans of Somali Pirates.

De veelal Somalische diaspora buigen zich over de vraag of de Somalische piraten, die vanuit Puntland opereren, criminelen zijn of juist helden. Helden, zegt het gros van de Facebook fans. Ze verkiezen de term “kustbewakers” boven piraten.

“Er is veel sympathie voor ze,” zegt ook Sahro Ahmed Koshin, een Somalisch-Nederlandse antropoloog die onderzoek doet naar de effecten van piraterij op gemeenschappen in Puntland.

Onschuld voorbij
Juist. Want het begon ooit met boze vissers. De Somalische visserij is de afgelopen jaren volledig ingestort. Dat heeft deels te maken met het verdwijnen van vis door het dumpen van chemisch afval en illegale visserij.

“Sommigen zien de piraten daarom als helden, als beschermers van de Somalische zeeën,” aldus Sahro. Of zoals Ismahan Iska het op het forum verwoordt: “its our own f*** SEE we can do what ever we like”.

Het verhaal van de boze vissers klopt en je zou er haast sympathie door krijgen voor de pirate cause. Maar na ruim een decennium van zeeroverij voor de kust van Puntland zijn de piraten de onschuld wel voorbij.

Lees verder op de website van Freevoice

Advertisements