Posted on November 8, 2010

1Ethiopië heeft geen eerlijke verkiezingen gehad, aldus Europarlementariër Thijs Berman (PvdA), die in mei als hoofd van de EU-waarnemingsmissie bij de verkiezingen in Ethiopië was. Hij had 8 miljoen euro ter beschikking voor de missie. Zijn rapport is vier maanden te laat en wordt daarom door zowel de Ethiopische regering als oppositie afgeserveerd als “veel te laat” en “waardeloos”.

UPDATE: Thijs Berman noemde Meles gisteren geen dictator. Zijn tweet – “elke dictator verliest ooit van de tijd” – gaat over dictators in het algemeen, zo laat hij weten.

Berman presenteerde zijn bevindingen (pdf) vandaag tijdens een persconferentie in het Europese Parlement in Brussel. De verkiezingen waren “zwaar in het voordeel” van regeringspartij het EPRDF, aldus Berman.

Ideologisch gekleurd
Het originele plan was om het rapport in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba aan de Ethiopische regering aan te bieden, maar Berman mag naar eigen zeggen het land niet meer in. De overheid zegt “geen idee” te hebben waarom het rapport niet in Addis Abeba is gepresenteerd.

Na de Ethiopische verkiezingen in mei, die door het EPRDF met 99,6 procent van de stemmen zijn gewonnen, bekvechtte de PvdA’er met premier Meles Zenawi, die Berman’s voorlopige conclusies “ideologisch gekleurd” en “niet gebaseerd op feiten” noemde.

“Iedereen die de bevindingen van mijn professionele team diskwalificeert, diskwalificeert daarmee zichzelf,” reageerde Berman. “Ze staan als een huis.”

Intimidatie
De Europarlementariër, die eerder betrokken was bij waarnemingsmissies in Oekraďne en Afghanistan beloofde “het Ethiopische volk, dat democratie verdient” vervolgens dat hij “binnen twee maanden” zijn definitieve rapport af zou hebben.

Daarin zou hij onder meer ingaan op mogelijke intimidatie van oppositieleden en oneigenlijk gebruik van publieke middelen voor campagnedoeleinden van de regeringspartij. De verkiezingen waren overigens goed georganiseerd en bezocht, aldus Berman in mei.

De definitieve versie van het verslag wijkt daarvan niet af: Ethiopië had meer kunnen doen om intimidatie en misbruik van publiek geld te voorkomen en het politieke speelveld gelijkwaardig te maken, zo wordt geconcludeerd.

Belangrijkste oppositiegroep Medrek (Het Forum) behaalde slechts een zetel tijdens de verkiezingen en diende de meeste klachten in, onder meer over aanslagen op partijgenoten. Ook riep de coalitie tevergeefs op tot herverkiezingen.

Gesloten boek
Maar de oppositie ziet geen nut in een EU-rapport dat na het vormen van de regering en het beëdigen van het parlement wordt geopenbaard. Het verliest daardoor aan waarde, zeggen ze. “Dit heeft geen zin,” aldus Medrek-leider Merera Gudina, “de EU verspeelt zo zijn goede reputatie in Ethiopië.”

“Het is een gesloten boek en we zullen er geen aandacht aan besteden,” zegt Hailemariam Desalegn, minister van Buitenlandse Zaken. Premier Meles zei eerder al niet wakker te liggen van wat Berman van zijn verkiezingsoverwinning vindt.

De persconferentie was live op internet te volgen. “Elke dictator verliest ooit van de tijd, en sterft,” twittert Berman daarover. “Een gebied kon hij beter controleren. Dat is met internet nu ook voorbij.”

Berman hield bij de opzet echter geen rekening gehouden met het trage internet in Ethiopië. Zo bleven veel vragen onbeantwoord omdat Ethiopische journalisten niet aan de live chat konden deelnemen. Vragen die ze de afgelopen maanden over de vertraging van de EU bevindingen stelden, heeft Berman overigens nooit beantwoord.

Advertisements