Verliefd op een piraat

Posted on January 9, 2011

1Door hun losbandige levensstijl raken Somalische zeerovers in diskrediet. Ze komen lastig aan een lokale bruid. Piratenliefjes uit de Hoorn van Afrika en de Somalische diaspora staan klaar, gelokt door een spannend leven en vooral enorme rijkdom. ‘Welke vrouw, waar ook ter wereld, is in staat hun charme te weerstaan?’

‘Piraten zijn échte mannen,’ zegt Laila Hassan Suleiman op het forum We Love Somalian Pirates. ‘Westerse mannen zijn vergeten wat dat inhoudt.’ Somalische meisjes dwepen online bij de gedachte aan een piratenleven in Puntland, de autonoom verklaarde regio in het noordoosten van Somalië. ‘Ik zou maar wat graag met een piraat uitgaan,’ zegt ook Ayan Affi uit Djibouti.

De Somalische vrouwen buigen zich op verschillende websites over de vraag of piraten, die vanuit Puntland de Golf van Aden terroriseren, criminelen zijn of juist helden. Helden, zegt het gros van de fans vol overtuiging. Hoewel de piraten zichzelf als bur-ad baded ofwel dieven van de zee betitelen, verkiezen de meisjes de term ‘kustbewakers’. ‘Het is verdomme onze zee. We kunnen doen wat we willen!’ zegt piratenbewonderaar Ismahan Iska.

Volgens Ismahan strijden de piraten tegen illegale visserij en het dumpen van giftig afval in de Somalische wateren. Het is een breed gedragen standpunt onder de Somalische meisjes. Maar het is niet slechts het vermeende heldendom dat de meisjes doet zwijmelen. Het aantal succesvolle kapingen, en daarmee ook de opbrengsten uit losgeld, stijgt. Kort gezegd: veel piraten zijn, zeker naar Somalische begrippen, stinkend rijk. Met meer dan tweehonderd aanvallen, 68 succesvolle kapingen en ruim 39 miljoen euro aan losgeld in 2009 alleen, is de piraterij uitgegroeid tot big business, gedomineerd door multimiljonairs die te werk gaan als een maffia.

‘Hoewel het vaak fout gaat, kan piraterij lucratief zijn,’ zegt ook Sahro Ahmed Koshin, een Nederlands– Somalische antropoloog die in Puntland onderzoek doet naar effecten van piraterij op het familieleven en de gemeenschap. Het wekt de interesse van Somalische meisjes in de diaspora. ‘Als zo’n man ze kan onderhouden, zijn ze zelfs bereid naar Somalië te komen,’ zegt Sahro. De heldenstatus en rijkdom hebben als vanzelfsprekend ook hun aantrekkingskracht op vrouwen uit de Oost- Afrikaanse regio. Sahro: ‘Vanuit Djibouti en de Somalische binnenlanden zie je dat vrouwen speciaal naar Puntland reizen om een piraat te trouwen.’

Hoewel het te ver gaat om het een trend te noemen, beaamt de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) dat jonge vrouwen uit Djibouti, Somaliland, de Somalische binnenlanden en de Ethiopische Somali regio Ogaden afreizen naar de kust. Vaak is armoede een motief om met een piraat aan te pappen, maar Moussa Hersi, een zakenman uit Puntland, houdt er een andere theorie op na: ‘Vrouwen vallen gewoon op slechte mannen met geld. Zo simpel is het.’ Het zijn gold diggers, of piratenliefjes – het Somalische equivalent van gangsterliefjes. Somalische meisjes dromen van een sprookjesbruiloft. In Mogadishu of door al-Shabaab geterroriseerde regio’s valt die droom niet te verwezenlijken. In de havensteden van Puntland des te meer.

Lees verder in Elsevier: deel 1, deel 2 en deel 3

Advertisements